• Because I'm Not Perfect

    Diri ini tidak sempurna juga bukan yg terbaik. Mungkin juga bukan lebih baik dari orang lain. Tapi, ianya istimewa kerana tiada siapa dapat menjadi diri ini selain aku. Menulis dalam ketidaksempurnaan. Berkongsi tentang hidup sebelum kembali bertemu Sang Pencipta.

  • Izwanizzati Collections

    IzwanIzzati Collections adalah website ecommerce perniagaan online milik saya. Terdapat lebih daripada 400 design baju kebaya nyonya dengan 6 pilihan saiz dan juga lebih dari 300 koleksi kain pasang sulam.

  • Izwanizzati Ebiz Resources

    IzwanIzzati Ebiz Resources adalah syarikat yang berdaftar dengan SSM dan menjalankan perniagaan membina laman web, membina blog, Search Engine Optimization (SEO), pemasaran internet, kursus bina website, kursus perniagaan online dan lain-lain perkhidmatan yang berkaitan.

  • Koleksi Ebook Keluaran IzwanIzzati

    Setakat ini, saya telah mengeluarkan dua buah ebook yang bertajuk Panduan Lengkap Membina dan Kedai Online dengan Blogspot dan juga Panduan dan Teknik Lengkap Bermula dan Berjaya didalam Perniagaan Online. Terdapat beberapa ebook yang masih didalam proses penyiapan. Dapatkan segera.

Budak Comel Tak Nak Gunting Rambut

Wednesday, November 27, 2013

Posted by FizwaN
No comments | 10:04 AM
Pada hari ini, kedai online tumbuh bagaikan cendawan tumbuh selepas hujan. Memang semua orang nak mencuba berniaga online dengan pelbagai jenis produk yang diperkenalkan. Berbeza dengan situasi 8 tahun yang lalu disaat sy mula-mula berjinak-jinak, belajar dan berangan ingin memiliki sebuah website perniagaan online yang berjaya. Kalau dulu, ramai yang tidak percaya dengan perniagaan online kerana kebanyakkannya skim-skim cepat kaya atau affiliate yang telah banyak menipu rakyat Malaysia. Sampaikan Paypal juga blacklist pengguna dari Malaysia. Masa tu memang tak boleh nak register dengan Paypal kerana bila mendaftar alamat, negara Malaysia tiada didalam list. Tp, sekarang nie Alhamdulillah Paypal telah membuka pintu kepada Malaysia dan ini menunjukkan bahawa urusan jual beli dalam talian @ online telah boleh dipercayai dan penipuan sudah dapat dibendung oleh Suruhanjaya Komunikasi barangkali. 

Saya yakin ramai rakan-rakan diluar sana yang mempunyai kemahuan untuk membina dan memiliki sebuah perniagaan online kan? Tapi, bagaimanakah untuk membina sebuah website ecommerce? Atau mungkin bina saja kedai online blosgspot atau wordpress?Apakah perbezaan diantara kedai online blogspot dengan kedai online dengan enjin ecommerce? Produk apakah yang paling menguntungkan untuk dijual online? Produk apakah yang paling laris dan mendapat permintaan tinggi sekarang nie? Macammana dengan pembayaran dan penghantaran produk? Dan macam-macam lagi persoalan bermain-main di minda sehinggakan niat dan keinginan untuk memiliki sebuah perniagaan online terbantut dan hanya tinggal impian semata. Bagi sesiapa yang ingin mempunyai kemahuan dan persoalan-persoalan diatas bermain diminda anda, hubungi saya dan In Sha Allah saya boleh bantu. Anda dijemput untuk melawat blog perniagaan online milik saya untuk mendapat serba sedikit ilmu tentang perniagaan online. Boleh klik link nie ye:


Jadi, apakah produk terbaik untuk dijual di kedai online anda? Secara amnya terdapat empat perniagaan asas yang mempunyai permintaan yang tinggi dan tidak pernah berhenti iaitu perniagaan membina tempat tinggal (rumah), perniagaan pakaian, perniagaan makanan dan juga perniagaan ubat-ubatan. Perniagaan membina tempat tinggal dan ubat-ubatan kita tolak tepi sebab kos yang tinggi dan juga banyak risikonya. Jadi tinggal pakaian dan juga makanan. Sekarang nie ramai juga yang berniaga makanan di internet seperti perniagaan biskut, cup cake, kek, bahulu, karipap sejuk beku dan lain-lain produk sejuk beku dan pelbagai lagi. Tapi, risikonya makanan nie tak tahan lama dan silap2 berlaku kelewatan atau kerosakan semasa penghantaran menggunakan poslaju atau kurier yang lain, produk makanan basi ataupun rosak. Pastinya merugikan anda dan juga menyebabkan pelanggan marah dan tidak mempercayai anda lagi. Jadi, perniagaan yang paling selamat dan paling mendapat sambutan di dunia online adalah perniagaan pakaian. Kita boleh tengok memang terdapat berpuluh ribu atau mungkin beratus ribu kedai online menjual pakaian di Malaysia. Tak kisahla menggunakan pltaform apa, blogspot ke, wordpress ke, Facebook ke atau website ecommerce ke. Yang penting memang terdapat macam-macam produk, dari pada tudung, blouse, kebaya, kemeja, seluar, kain pasang, skirt dan macam-macam lagi. Sy pernah meeting dengan Google Malaysia di Menara Citibank, di mana Google sendiri tidak dapat nak control dan dapat memberikan jumlah sebenar kedai online blogspot yang beroperasi di Malaysia nie. 

Betapa banyaknya kedai online kat Malaysia nie kan? Tapi, berapa banyak yang berjaya?Saya pernah buat kajian keatas 500 kedai online blogspot di Malaysia dan hasilnya hanyak lebih kurang 10-20% sahaja kedai online yang aktif. Selainnya, dah terkubur. Mengapa jadi begitu?Mungkin kerana kurang kesabaran, kurang pengetahuan, tiada panduan, tiada pelawat yang melawat kedai online, kedai online tidak wujud dalam enjin carian, kurang promosi dan sebagainya. Sebab tu, perniagaan semakin malap dan akhirnya padam. Jika anda mempunyai masalah diatas, hubungi saya dan saya boleh bantu. Perkara paling penting untuk sebuah perniagaan online adalah kedai online anda perlu mesra enjin carian dan anda perlu mempunyai pengetahuan tentang SEO. Apa itu SEO dan Kepentingannya? Boleh klik pada link kat bawah nie ye:


Bagi yang belum ada produk, anda boleh mulakan perniagaan online anda dengan mendaftar sebagai agen dropship dan dah ada modal sikit-sikit, masukkan produk anda sendiri.Jangan risau, simpan elok-elok produk anda. Masukkan dalam plastik dan kekalkan kualitinya. Kalau hari nie tak laku, satu hari nanti akan terjual jugak. Macam produk dikedai online sy, blouse yang telah dimasukkan ke dalam website sejak dua tahun yang lalu akhirnya minggu lepas terjual juga. Tapi, bagi yang baru nak mulakan perniagaan online, jangan la smpi dua tahun baru laku..kena promosi habis-habisan. Iklankan disemua tempat, dekat Facebook boleh, dekat Mudah boleh, dekat OLX boleh, dekat eBay boleh, dekat Majalah.com boleh, dekat 88db boleh & mcm-mcm lagi la. Mesti akan ada yang berminat untuk membeli produk anda. Yang penting, pastikan gambar produk cantik dan keterangan produk mudah difahami seperti ukuran size, warna, material dan sebagainya. Ingat, dalam perniagaan online, gambar produk memberikan pengaruh yang sangat kuat kerana dari mata turun ke hati kan? Biarkan pelanggan anda jatuh cinta pandang pertama dengan produk anda sehinggakan dia ingin memilikinya. 

Rasanya, cukup untuk kali nie. Nanti saya kongsikan lebih banyak pengalaman dan panduan tentang perniagaan online nie. Sebuah perniagaan yang dibuka 24jam sehari - 365 hari dalam setahun. Pelanggan juga datang dari seluruh pelusuk Malaysia dan juga dari luar negara. Macammana minat tak untuk memulakan sebuah perniagaan online? Lawat website sy untuk keterangan lanjut : 

Dapatkan juga ebook keluaran sy yang bertajuk : "Panduan dan Teknik Lengkap Bermula & Berjaya di dalam Perniagaan Online"

Nota: Entry asal pada 16 April 2013. Oleh sebab kehilangan kesemua blog post, re-post kembali.


Reactions:

0 comments:

Post a Comment

Terima Kasih

Terima kasih kerana melawat blog "Because I'm Not Perfect". Semoga sedikit sebanyak dapat memberi panduan dan manfaat kepada anda semua. Teruskan menyokong untuk memastikan blog ini terus "hidup". Harap maaf jika ada kandungan yang tidak elok atau juga tidak memberikan persepsi yang baik. Akan dibaiki dari semasa ke semasa. Kongsikan pandangan dan pendapat anda diruangan komen. Jemput Like Facebook Page dan boleh juga emailkan kepada saya jika ada sebarang pertanyaan dan cadangan.