• Because I'm Not Perfect

    Diri ini tidak sempurna juga bukan yg terbaik. Mungkin juga bukan lebih baik dari orang lain. Tapi, ianya istimewa kerana tiada siapa dapat menjadi diri ini selain aku. Menulis dalam ketidaksempurnaan. Berkongsi tentang hidup sebelum kembali bertemu Sang Pencipta.

  • Izwanizzati Collections

    IzwanIzzati Collections adalah website ecommerce perniagaan online milik saya. Terdapat lebih daripada 400 design baju kebaya nyonya dengan 6 pilihan saiz dan juga lebih dari 300 koleksi kain pasang sulam.

  • Izwanizzati Ebiz Resources

    IzwanIzzati Ebiz Resources adalah syarikat yang berdaftar dengan SSM dan menjalankan perniagaan membina laman web, membina blog, Search Engine Optimization (SEO), pemasaran internet, kursus bina website, kursus perniagaan online dan lain-lain perkhidmatan yang berkaitan.

  • Koleksi Ebook Keluaran IzwanIzzati

    Setakat ini, saya telah mengeluarkan dua buah ebook yang bertajuk Panduan Lengkap Membina dan Kedai Online dengan Blogspot dan juga Panduan dan Teknik Lengkap Bermula dan Berjaya didalam Perniagaan Online. Terdapat beberapa ebook yang masih didalam proses penyiapan. Dapatkan segera.

Budak Comel Tak Nak Gunting Rambut

Thursday, November 28, 2013

Posted by FizwaN
No comments | 9:41 PM
Setiap kali layan Anime Fullmetal Alchemist x kisahla Season 1 or Brotherhood..ade dua ayat yg menarik hati :

"..if one desires to obtain something, he will be required to pay an equivalent price.."

"..people cannot gain anything without sacrificing something, we must present something of equal value to gain something.."

that called "equilibrium / equivalent exchange"

Fullmetal Alchemist - Best cite nie :-)
Mm.. dlm bahasa melayu maksudnye "keseimbangan hidup",setiap sesuatu kat dunia nie dijadikan berpasangan dan saling melengkapi.. baik-buruk, susah-senang, suka-duka, kaya-miskin dan sebagainya. Kalau nak dapatkan sesuatu, mesti kena berusaha. Lagi sukar & rumitnya nak dapatkan sesuatu tu, lagi kuat kena berusaha. Jadi, kalau impikan sesuatu tp malas nak berusaha dan mudah berputus asa.. xperlu la nak marah-marahkan keadaan, salahkan takdir Tuhan atau whatever lg kan.
Begitu jugak kalau org melakukan sesuatu yg buruk pada diri kita..seeloknya bersabar dan terus bersabar, pembalasan Allah tu kdg2 xperlu nak tunggu hari Akhirat..time2 tu jugak leh dapat, cash Allah bagi.. so, bagi org2 yg suke menganiya org lain tu..bwk2 la bertaubat & bermuhasabah diri.. hidup ni bagaikan roda, senang hari ni..x semestinya hari esok pun senang jugak. Cerita dr seorg sahabat " ade sorg lelaki ni, keje bagus..main saham, duit berkepuk2, bila tgk org miskin..pandang rendah, pada org tua bwk teksi dimaki-hamun dicampak2kan je duit tambang teksi..macam org lain xde maruah & harga diri, smpi satu hari..Allah tarik blk kekayaan dia..jatuh bankrup..dan sekarang, dia pulak jd driver"..menyesal mcmane pun, xde gunanya..seeloknya dia bertaubat nasuha, semoga Allah menerima taubat hambaNya.

Moral of the story, setiap sesuatu yg kita lakukan..slalu ingat pada Allah, hidup ini perlu diseimbangkan..bila berada di atas, jgn dilupakan yg berada dibawah.. jgn terlalu asyik melihat awan, hinggakan lupa pada rumput di daratan..huhuhu, ape lak yg aku bebel nie?? Mm..hidup perlu diseimbangkan, ingat tu.. barulah berbahagia di dunia & di akhirat, barulah org lain senang &  menghormati diri kita. InsyaAllah.

..."Kekadang kita menyangka diri kita dah cukup bagus, tetapi jika kita melihat diri sendiri dari kacamata insan lain nescaya berdetiklah di dalam hati nurani kita.. "Akukah Itu ???" ....

Something to share:

Reactions:

0 comments:

Post a Comment

Terima Kasih

Terima kasih kerana melawat blog "Because I'm Not Perfect". Semoga sedikit sebanyak dapat memberi panduan dan manfaat kepada anda semua. Teruskan menyokong untuk memastikan blog ini terus "hidup". Harap maaf jika ada kandungan yang tidak elok atau juga tidak memberikan persepsi yang baik. Akan dibaiki dari semasa ke semasa. Kongsikan pandangan dan pendapat anda diruangan komen. Jemput Like Facebook Page dan boleh juga emailkan kepada saya jika ada sebarang pertanyaan dan cadangan.