• Because I'm Not Perfect

    Diri ini tidak sempurna juga bukan yg terbaik. Mungkin juga bukan lebih baik dari orang lain. Tapi, ianya istimewa kerana tiada siapa dapat menjadi diri ini selain aku. Menulis dalam ketidaksempurnaan. Berkongsi tentang hidup sebelum kembali bertemu Sang Pencipta.

  • Izwanizzati Collections

    IzwanIzzati Collections adalah website ecommerce perniagaan online milik saya. Terdapat lebih daripada 400 design baju kebaya nyonya dengan 6 pilihan saiz dan juga lebih dari 300 koleksi kain pasang sulam.

  • Izwanizzati Ebiz Resources

    IzwanIzzati Ebiz Resources adalah syarikat yang berdaftar dengan SSM dan menjalankan perniagaan membina laman web, membina blog, Search Engine Optimization (SEO), pemasaran internet, kursus bina website, kursus perniagaan online dan lain-lain perkhidmatan yang berkaitan.

  • Koleksi Ebook Keluaran IzwanIzzati

    Setakat ini, saya telah mengeluarkan dua buah ebook yang bertajuk Panduan Lengkap Membina dan Kedai Online dengan Blogspot dan juga Panduan dan Teknik Lengkap Bermula dan Berjaya didalam Perniagaan Online. Terdapat beberapa ebook yang masih didalam proses penyiapan. Dapatkan segera.

Budak Comel Tak Nak Gunting Rambut

Monday, November 25, 2013

Posted by FizwaN
5 comments | 10:54 PM
Sebelum nie sy ada kongsikan pengalaman tampal gigi di klinik kerajaan dan arini nie sy nak kongsikan pengalaman cabut gigi di klinik kerajaan pulak. Memang pengalaman yang menarik. Hehehe. Mane taknye, cabut gigi geraham yang dah berpuluh tahun bersama. Sy ade tiga batang gigi yang bermasalah iaitu geraham atas kiri dan kanan dan jugak geraham bawah kiri. Tiga minggu lepas, oleh sbb sakit gigi beberapa hari & memang dah tak tahan dah. Gi klinik Komuniti Seri Kembangan sbb alang-alang pagi tu memang kena gi klinik sbb nak cucuk baby boy sy utk usia dua bulan.

Yang pangkah tu yang kena cabut.

Dapat lak doktor perempuan India kali nie. Memang sporting jugak la doktor tu. Dia ckp satu lubang boleh tutup tapi temporary sbb nak kena cabut jugak nanti. Dan satu lagi gigi geraham atas belah kanan memang dah tak boleh nak selamatkan lagi. Sbb bukan aje berlubang tapi dah pecah separuh. Huhuhu...memang saat yang menyedihkan. Terpaksa berpisah dengan gigi geraham nie untuk selamanya. Bila doktor tu ckp kena cabut, sy cakap bagi sy bertenang jap sbb sy mmg fobia dgn jarum dan darah. Boleh pulak doktor tu ckp, ala bukan sakit pun kena cucuk..mcm kena gigit semut je. Pastu elok pulak dia gi tunjuk jarum bukan main besar lagi. Huhuhu...x sensitif betul la, dah ckp takut kena cucuk dia gi tunjuk jarum besar tu & cakap jarum nie nampak je besar tp x sakit pun. 

So, dalam keterpaksaan sy merelakan jugak gigi saya dicabut. Dengan penuh kepasrahan, pejam mata, bukak mulut luas-luas & relakan jela doktor tu nak buat ape. Mula-mula dia cucuk mmg x sakit pun rupanya. Lepas tu dia ckp ade sekali lagi cucuk, tahan ye sbb kali ni sakit sikit..huhuhu. Ingatkan dah settle. Cucuk sekali lagi, rasanya cucuk ubat bius kot sbb lepas tu rasa mulut makin kebas. Sementara nak tunggu cabut, doktor tu tampal gigi geraham yang kat sebelah kiri tu. Maybe nak kasi ubat bius betul-betul berfungsi. Then, tak lama lepas tu tiba la saatnya untuk cabut gigi geraham tu. Doktor tu ckp, kalau sakit angkat tangan ye. Bila dia start cabut bukan main susah je rasa. Siap dia ckp kena berdiri sbb tak cukup kuat kalau duduk. Then dia ckp " U jangan keraskan badan, bertenang je." Cabut lagi. Masih tak boleh cabut. Doktor tu ckp lagi "Sabar, awak kena merelakan ia pergi dengan rela hati". Hahaha..doktor tu pulak yang pasrah dah. Dan akhirnya tercabut la jugak. 

Lepas tercabut gigi tu, doktor tu letak kapas & dia ckp jangan ludah. Telan je. Confirm la xkan ikut. Bila ludah je, darah bukan main pekat lagi. Sepanjang nak balik rumah memang beberapa kali ludah banyak tul darah pekat. Sampai rumah je, terus tertido sbb memang sakit & darah banyak keluar. Rasa pening-pening & nak demam je. Dalam 3 hari xleh makan sbb gigi sebelah kiri yang tampal tu pulak sakit berdenyut2..sabar je la. Rasanya lepas 2 minggu baru ok. Kalau tak, memang xleh nak kunyah kat tempat yang kena cabut tu sbb gusi bengkak. Untuk kos cabut gigi & tampal gigi aritu sy kena bayar RM4 je. Murah tapi sabar je la dengan keadaan klinik yang banyak kekurangan tu. Kalau kos cabut gigi di klinik swasta, rasanya memang berkali ganda mahalnya. Rasanya cecah ratusan ringgit jugak.  So, kepada rakan-rakan diluar sana, jaga gigi elok2..malam2 sebelum tido gosok gigi & kumur dulu. Jangan amalkan minum minuman manis sebelum tido sbb kalau terlupa nak kumur or tertido tu yang sebabkan gigi rosak.  
Entry asal pada 23 Jan 2013. Re-post kembali kerana kehilangan kesemua blog entry.

Reactions:

5 comments:

  1. brapa lama kena cabut ? 10 min? , 30 min? brapa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak lama..dalam 10 - 15 minit je sbb gigi geraham susah sikit kata doktornya. Tapi, darah memang banyak..doktok kasi sumbat dengan kapas je..huhuhu

      Delete
    2. thanks , dh sya dh pi klinik, tapi baru palam...darah pown bnyk jugak hilang.

      Delete
  2. Uhhh baru pas cabut gg geraham td..gerun Lak dengar dh mcm bengkel kereta...minta no 20...opss tk blh la BG no 10..mcm minta spanar hahhaah...alhamdulillah 15mnt tercabut juga....tp tu la kalau swasta lubang gg geraham dia jahit...no tinggal gtu je...sakit lg ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cabut dekat klinik swasta ke?kalau swasta memang jahit so xde la cabut pagi smpi petang berdarah lagi..sbb klinik kerajaan sumbat kapas je kat dalam lubang yang dah cabut tu..huhuhu

      Delete

Terima Kasih

Terima kasih kerana melawat blog "Because I'm Not Perfect". Semoga sedikit sebanyak dapat memberi panduan dan manfaat kepada anda semua. Teruskan menyokong untuk memastikan blog ini terus "hidup". Harap maaf jika ada kandungan yang tidak elok atau juga tidak memberikan persepsi yang baik. Akan dibaiki dari semasa ke semasa. Kongsikan pandangan dan pendapat anda diruangan komen. Jemput Like Facebook Page dan boleh juga emailkan kepada saya jika ada sebarang pertanyaan dan cadangan.