• Because I'm Not Perfect

    Diri ini tidak sempurna juga bukan yg terbaik. Mungkin juga bukan lebih baik dari orang lain. Tapi, ianya istimewa kerana tiada siapa dapat menjadi diri ini selain aku. Menulis dalam ketidaksempurnaan. Berkongsi tentang hidup sebelum kembali bertemu Sang Pencipta.

  • Izwanizzati Collections

    IzwanIzzati Collections adalah website ecommerce perniagaan online milik saya. Terdapat lebih daripada 400 design baju kebaya nyonya dengan 6 pilihan saiz dan juga lebih dari 300 koleksi kain pasang sulam.

  • Izwanizzati Ebiz Resources

    IzwanIzzati Ebiz Resources adalah syarikat yang berdaftar dengan SSM dan menjalankan perniagaan membina laman web, membina blog, Search Engine Optimization (SEO), pemasaran internet, kursus bina website, kursus perniagaan online dan lain-lain perkhidmatan yang berkaitan.

  • Koleksi Ebook Keluaran IzwanIzzati

    Setakat ini, saya telah mengeluarkan dua buah ebook yang bertajuk Panduan Lengkap Membina dan Kedai Online dengan Blogspot dan juga Panduan dan Teknik Lengkap Bermula dan Berjaya didalam Perniagaan Online. Terdapat beberapa ebook yang masih didalam proses penyiapan. Dapatkan segera.

Budak Comel Tak Nak Gunting Rambut

Sunday, August 31, 2014

Posted by FizwaN
53 comments | 4:01 PM
Ya..kenapa saya buka vendor butik?Bagi yang belum tahu apa itu vendor butik, boleh baca entry sebelum nie ye. Rasanya ada dekat list related topic kat bawah entry nie kan? Ok..kenapa ya buka vendor butik? Saya start jual kebaya di internet sejak tahun 2008, rasanya dah beribu helai dah terjual. Jadi, bila website semakin ramai yang tahu dan kenal, bila search tentang kebaya pun banyak website saya di 10 ranking pertama keputusan enjin carian Google.. makin ramai yang tanya tentang kedai kat mana sebab nak try, tengok & rasa material kain dan sulaman kebaya.. ramai juga yang datang ke rumah semata nak beli kebaya, membuatkan saya dan wife mengambil keputusan untuk membuka sebuah butik.

Ok..bila nak buka butik banyak perkara yang perlu diambilkira. Pertamanya, stok kebaya yang limited kerana di website ada lebih 600 design baju kebaya nyonya dengan 7 pilihan saiz. Tapi, kebanyakkan customer akan order yang pre-order. Maklumlah sebelum nie bisnes online. So, tak boleh nak simpan stok banyak-banyak. Bila nak bukak butik, mesti kena ada banyak stock dan produk. Bila orang beli kebaya, mesti nak match dengan kain, kerongsang, tudung, seluar dan sebagainya. So, kalau nak sediakan semuanya memang perlukan modal yang besar. Kos pengubahsuaian butik pun dah lebih RM25,000. Bila nak sewa premis, pertamanya kena bayar deposit. Macam butik saya nie, deposit sewa 3 + 1. Maksudnya kena bayar 3 bulan sewa + 1 bulan untuk deposit air dan elektrik. Jadi, sewa sebulan RM2,000. Awal-awal masa nak sain perjanjian sewa premis dah kena keluar RM8,000. Untuk sesiapa yang berniat nak buka butik, kena kumpul modal banyak-banyak. RM35,000 memang tak cukup. Belum lagi kos untuk air-cond, signboard, CCTV dan macam-macam lagi. Rasanya RM50,000 baru cukup. Tapi, kalau kurang bajet macam saya nie, kena dulukan mana yang penting dulu. Yang lain-lain tu tambah slow-slow bila dah ada duit. Kalau nak buat pinjaman bank, memang pasti mengecewakan sebab bank bukan nak bagi pinjam pun kalau baru nak mula bisnes. Walaupun sebanyak mana pun keyakinan kita yang kita boleh bayar balik pinjaman tu, tapi bank memang sangat susah nak bagi pinjaman. Nanti bila perniagaan dah maju & berkembang barulah ramai agen-agen bank & surat-surat tawaran dari bank akan sampai ke pintu butik. Tu sebab orang kaya or banyak duit bertambah kaya sebab senang nak buat loan dengan bank. Memang tak adil di situ kan? Tapi itulah lumrah kehidupan, semuanya boleh dapat kalau kita ada banyak duit. Saya akan kongsikan tentang keperluan sebelum dan selepas membuka butik pakaian dalam entry lepas nie k. 

Oleh sebab ruangan butik yang luas dan kekurangan modal dan stok, maka saya membuka peluang kepada peniaga-peniaga online yang lain untuk meletakkan produk mereka di butik saya dan mereka ini dikenali sebagai vendor di butik saya. Ya, semua peniaga online tak kisah guna medium Facebook, Instagram, Blogshop atau website ecommerce pastinya mempunyai masalah bila customer nak tengok produk yang dijual. Lebih-lebih lagi yang jual pakaian seperti baju kurung, jubah, dress, blouse, tudung dan lain-lain kerana customer lebih suka untuk fitting size dulu sebelum beli. So, di butik saya ada dua fitting room. Setiap vendor hanya perlu memberitahu customer dia yang mereka boleh ke butik untuk fitting dan beli baju. Bila customer seorang vendor tu datang ke butik katakan nak beli jubah, bila dah sampai butik ada macam-macam produk yang boleh match dengan jubah seperti tudung/shawl, hijab pin, aksesori dan macam-macam lagi. Jadi, konsep vendor butik nie lebih kepada perkongsian sesama vendor. Sama-sama marketing & promote produk dan butik. Duit sewa pun digunakan untuk bayar sewa butik, air, elektrik, gaji pekerja, kos pemasaran dan pengiklanan dan sebagainya. 

Ok..dah panjang, akan bersambung dengan entry "Kenapa Saya Buka Vendor Butik - Part 2". Sesiapa berminat untuk menjadi vendor di butik saya iaitu Izzlegacy Boutique, boleh hubungi untuk keterangan lanjut k.



Update Jun 2016 : Sekarang nie saya dah tak meneruskan konsep vendor lagi sebaliknya saya tumpukan sepenuhnya kepada butik baju kebaya sahaja. Mengapa saya tidak lagi meneruskan konsep butik vendor? Jemput baca entry ni ya : Kenapa Saya Tidak Meneruskan Konsep Vendor Butik?
Reactions:

53 comments:

  1. assalam..maaf..boleh tak sis bagi guidlines..step by step untuk mulakan bisness butik ini?ni email sy ahmadzakinajmuddin@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry lambat reply, boleh baca sini:

      http://www.myfizwan.com/2016/09/kenapa-saya-tidak-meneruskan-konsep.html

      Delete
  2. Salam sis, saya berminat juga nak tau macammana nak kadi vendor ni.
    Butik ni kat mana ye?

    sisserene.hijab@gmail.com

    ReplyDelete
  3. salam..boleh tak sis bagi guidlines & step by step untuk mulakan bisness butik vendor ini ?
    farrafaraha@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry lambat reply, boleh baca sini:

      http://www.myfizwan.com/2016/09/kenapa-saya-tidak-meneruskan-konsep.html

      Delete
  4. Salam boleh x bg guidelines nk bukak butik vendor and berkenaan kontrak... tq
    asyikin.hamzah@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry lambat reply, boleh baca sini:

      http://www.myfizwan.com/2016/09/kenapa-saya-tidak-meneruskan-konsep.html

      Delete
  5. salam boleh x bg guidelines nak bukak butik vendor tq... atiqahzulbahar@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry lambat reply, boleh baca sini:

      http://www.myfizwan.com/2016/09/kenapa-saya-tidak-meneruskan-konsep.html

      Delete
  6. Salam boleh x bgi guidelines nk buke butik vendor.. arzieyfahamyerxera@gmail.com..tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry lambat reply, boleh baca sini:

      http://www.myfizwan.com/2016/09/kenapa-saya-tidak-meneruskan-konsep.html

      Delete
  7. As salam.sy berminat sgt nk buka butik vendor.Bole sis kongsikan guidelines & cara2 nk buka butik vendor.- syaddilla83@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry lambat reply, boleh baca sini:

      http://www.myfizwan.com/2016/09/kenapa-saya-tidak-meneruskan-konsep.html

      Delete
  8. Salam sis kindly boleh tunjuk ajar sy mcm mna nk bukak butik berasaskan vendor ni tq sis :) iesya.luvteddy@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry lambat reply, boleh baca sini:

      http://www.myfizwan.com/2016/09/kenapa-saya-tidak-meneruskan-konsep.html

      Delete
  9. Salam..sy pun berminat nk buka butik vendor.Blh bg guidelines x?(dd_firza@yahoo.com).Thank you..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry lambat reply, boleh baca sini:

      http://www.myfizwan.com/2016/09/kenapa-saya-tidak-meneruskan-konsep.html

      Delete
  10. Assalam..sis blh x jd mentor sy...sy dlm proses utk buka vendor butik konsep semua dh ada tp sy masih kurang jelas nk jln kn biz ni dr segi kontrak dan sebagainya.. email sy schawerkz@ymail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry lambat reply, boleh baca sini:

      http://www.myfizwan.com/2016/09/kenapa-saya-tidak-meneruskan-konsep.html

      Delete
  11. Boleh tak share guideline, step n modal/kos keseluruhan utk buka vendor butik. Sgt2 berminat.

    Email: habiirfan_umie06@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry lambat reply, boleh baca sini:

      http://www.myfizwan.com/2016/09/kenapa-saya-tidak-meneruskan-konsep.html

      Delete
  12. Boleh tak share guideline, step n modal/kos keseluruhan utk buka vendor butik. Sgt2 berminat.

    Email: hwgmss@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry lambat reply, boleh baca sini:

      http://www.myfizwan.com/2016/09/kenapa-saya-tidak-meneruskan-konsep.html

      Delete
  13. salam.. boleh tak share guideline, step, kontrak untuk buka vendor butik. sgt2 berminat (n.salwati@yahoo.com) thanks..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry lambat reply, boleh baca sini:

      http://www.myfizwan.com/2016/09/kenapa-saya-tidak-meneruskan-konsep.html

      Delete
  14. Blh tk share guideline, modal n step nk bkk vendor butik? Thank you so much lanasuhaime@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry lambat reply, boleh baca sini:

      http://www.myfizwan.com/2016/09/kenapa-saya-tidak-meneruskan-konsep.html

      Delete
  15. Assalam

    Sis sy berminat untuk mengetahui lebih lanjut untuk step buka vendor yg betul..harap sis dpt beri tunjuk ajar..
    nurulsyafiyah.mohdnoor@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry lambat reply, boleh baca sini:

      http://www.myfizwan.com/2016/09/kenapa-saya-tidak-meneruskan-konsep.html

      Delete
  16. Salam..bole tak share guideline,step n modal or kos tuk buka vendor butik..sgt2 berminat..cuba tak tahu cara n bagaimana nak start

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry lambat reply, boleh baca sini:

      http://www.myfizwan.com/2016/09/kenapa-saya-tidak-meneruskan-konsep.html

      Delete
  17. salam sis. saya pun perlu pertolongan sis tentang guidelin untuk buka vendor butik dan segala macam kos yg perlu difikirkan. harap sis ada kesempatan untuk share ilmu pd saya farahismari@hotmail.com

    Terima kasih. Farah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry lambat reply, boleh baca sini:

      http://www.myfizwan.com/2016/09/kenapa-saya-tidak-meneruskan-konsep.html

      Delete
  18. Assalamualaikum sis..saya juga berminat Dan ingin mengetahui lebih lanjut tentang step buka vendor jika sis x keberatan boleh kongsikan guideline n step seterusnya tq..
    rosmaini409@gmail

    Thank you😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry lambat reply, boleh baca sini:

      http://www.myfizwan.com/2016/09/kenapa-saya-tidak-meneruskan-konsep.html

      Delete
  19. assalamualaikum sis, saya berminat untuk memulakan bisnes ni.. tapi xde guideline.. kalau xkeberatan boleh sis emel sy aistudio@ymail.com terima kasih :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry lambat reply, boleh baca sini:

      http://www.myfizwan.com/2016/09/kenapa-saya-tidak-meneruskan-konsep.html

      Delete
  20. Salam..bole tak share guideline,step n modal or kos tuk buka vendor butik..sgt2 berminat..kedai dah ada. Cuma tak tahu nak start

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry lambat reply, boleh baca sini:

      http://www.myfizwan.com/2016/09/kenapa-saya-tidak-meneruskan-konsep.html

      Delete
  21. Assalamualaikum... saya berminat nak tahu tentang buka vendor butik..
    kalau sis boleh bagi info serba sedikit amatlah membantu saya..
    nadia_nani@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry lambat reply, boleh baca sini:

      http://www.myfizwan.com/2016/09/kenapa-saya-tidak-meneruskan-konsep.html

      Delete
  22. Assalam.. boleh share guideline? Sy nak buat butik cafe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry lambat reply, boleh baca sini:

      http://www.myfizwan.com/2016/09/kenapa-saya-tidak-meneruskan-konsep.html

      Delete
  23. assalamualaikum sis.sya brmunat nk bukak butik vendor ni. .tpi xde guideline..law xkberatan bole beri tnjuk ajar x srba sdkit psal bsnes ni..email sye izatinazle7@gmail.com.syukran

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry lambat reply, boleh baca sini:

      http://www.myfizwan.com/2016/09/kenapa-saya-tidak-meneruskan-konsep.html

      Delete
  24. Salam akak..jika tak keberetan boleh share bagaimana step by step untuk membuka vendor boutique.kalau boleh step by step.ainnumi@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry lambat reply, boleh baca sini:

      http://www.myfizwan.com/2016/09/kenapa-saya-tidak-meneruskan-konsep.html

      Delete
  25. Assalamulaikum sis.. Boleh tak share guideline untuk buka butik cafe.. Tq sis...
    Helmibaharom93@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry lambat reply, boleh baca sini:

      http://www.myfizwan.com/2016/09/kenapa-saya-tidak-meneruskan-konsep.html

      Delete
  26. assalam, boleh x sis kongsikan bagaimana untuk buat kertas kerja untuk perniagaan butik pakaian?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam..saya xde buat loan bank untuk bukak butik. So, xde kertas kerja. Semua guna duit sendiri hasil dari bisnes online. Kerja2 renovation butik pun 80% buat sendiri je.

      Delete
  27. assalam, boleh x sis kongsikan bagaimana untuk buat kertas kerja perniagaan butik?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry lambat reply, boleh baca sini:

      http://www.myfizwan.com/2016/09/kenapa-saya-tidak-meneruskan-konsep.html

      Delete

Terima Kasih

Terima kasih kerana melawat blog "Because I'm Not Perfect". Semoga sedikit sebanyak dapat memberi panduan dan manfaat kepada anda semua. Teruskan menyokong untuk memastikan blog ini terus "hidup". Harap maaf jika ada kandungan yang tidak elok atau juga tidak memberikan persepsi yang baik. Akan dibaiki dari semasa ke semasa. Kongsikan pandangan dan pendapat anda diruangan komen. Jemput Like Facebook Page dan boleh juga emailkan kepada saya jika ada sebarang pertanyaan dan cadangan.