• Because I'm Not Perfect

    Diri ini tidak sempurna juga bukan yg terbaik. Mungkin juga bukan lebih baik dari orang lain. Tapi, ianya istimewa kerana tiada siapa dapat menjadi diri ini selain aku. Menulis dalam ketidaksempurnaan. Berkongsi tentang hidup sebelum kembali bertemu Sang Pencipta.

  • Izwanizzati Collections

    IzwanIzzati Collections adalah website ecommerce perniagaan online milik saya. Terdapat lebih daripada 400 design baju kebaya nyonya dengan 6 pilihan saiz dan juga lebih dari 300 koleksi kain pasang sulam.

  • Izwanizzati Ebiz Resources

    IzwanIzzati Ebiz Resources adalah syarikat yang berdaftar dengan SSM dan menjalankan perniagaan membina laman web, membina blog, Search Engine Optimization (SEO), pemasaran internet, kursus bina website, kursus perniagaan online dan lain-lain perkhidmatan yang berkaitan.

  • Koleksi Ebook Keluaran IzwanIzzati

    Setakat ini, saya telah mengeluarkan dua buah ebook yang bertajuk Panduan Lengkap Membina dan Kedai Online dengan Blogspot dan juga Panduan dan Teknik Lengkap Bermula dan Berjaya didalam Perniagaan Online. Terdapat beberapa ebook yang masih didalam proses penyiapan. Dapatkan segera.

Budak Comel Tak Nak Gunting Rambut

Saturday, January 28, 2017

Posted by FizwaN
No comments | 2:32 AM
Dah hujung bulan Januari 2017 dan nak masuk bulan Februari dah pun, mesti ramai yang tengah tunggu duit BRIM kan? Lebih-lebih lagi musim cuti raya ni. Ramai yang nak guna duit kan? Konsep BRIM yang bagi bantuan kepada pendapatan isi rumah bawah RM4000 memang kadang-kadang disalahgunakan. Ada menteri cerdik cakap duit BRIM boleh buat bayar muka kereta Proton Iriz kemudian boleh apply jadi pemandu uber. Guna duit income dari uber untuk bayar bulanan proton iris dan untuk tambah pendapatan isi rumah. Dah lebih RM4,000 pendapatan isi rumah, kerajaan tak bagi BRIM lagi dah. 

Sebelum komen pasal BRIM boleh buat muka beli Proton Iriz, tengok kat pesbuk Najib Razak, katanya BRIM akan  mula diagihkan bermula 18 Februari 2017. Jadi, boleh la berkira-kira nak beli apa dengan duit BRIM tu. Yang pasti kena pulang balik sebahagian duit brim tu kepada GST.



Ok, bagi yang menyahut seruan pak menteri untuk beli Proton Iriz dengan duit BRIM, jom kita berkira-kira cukup tak atau mampu tak kita. Proton Iriz 1.3 standard (manual), spek paling rendah pun harga RM41,520. Kalau bayar muka RM400 dari duit BRIM, berikut adalah bayar yang perlu di bayar untuk tempoh 9 tahun yang mendatang bersamaan dengan 107 bulan lagi. 



Zero downpayment dengan downpayment RM400 duit BRIM beza RM5.30 je bayaran bulanan. Macam xde effect & mcm x boleh pakai pulak cadangan pak menteri cerdik tu. Bayaran insuran pulak, mahal jugak dalam RM1327, jadi jangan berhenti jadi pemandu uber bila dah beli kereta proton IRIZ sebab nanti tak mampu bayar bulan-bulan or x mampu nak renew insuran, kereta kena tarik or x boleh nak jalan. Persoalannya juga, adakah dalam masa sembilan tahun akan datang, BRIM masih wujud?Ok, cukup komen skit sebab nanti panjang-panjang kena kecam pulak.

Sedikit info tentang BRIM 2017, ada peningkatan pada tahun ini. Bagi pendapatan isi rumah dibawah RM3000, jumlah BRIM dinaikkan kepada RM1200 dengan 3 kali bayaran iaitu RM400 sekali bayar pada bulan FEB, JUN dan OGOS. Manakala untuk pendapatan isi rumah RM3001 - RM4000, jumlah BRIM dinaikkan kepada RM900 sekali bayar RM300.  Begitu juga dengan individu bujang barangkali dengan pendapatan bulanan kurang dari RM2000, akan terima BRIM sebanyak RM450 sekali je setahun iaitu pada bulan FEB 2017. Gunakanlah sebaiknya ya.
Reactions:

0 comments:

Post a Comment

Terima Kasih

Terima kasih kerana melawat blog "Because I'm Not Perfect". Semoga sedikit sebanyak dapat memberi panduan dan manfaat kepada anda semua. Teruskan menyokong untuk memastikan blog ini terus "hidup". Harap maaf jika ada kandungan yang tidak elok atau juga tidak memberikan persepsi yang baik. Akan dibaiki dari semasa ke semasa. Kongsikan pandangan dan pendapat anda diruangan komen. Jemput Like Facebook Page dan boleh juga emailkan kepada saya jika ada sebarang pertanyaan dan cadangan.